Testeissä! #aquaplustestaus

Kävin jo pari viikkoa sitten uudella Aqua Plussan Testiasemalla testeissä. Tarkoitus oli tehdä ensimmäistä kertaa triahlontesti eli ensin pyörätesti ja päälle juoksutesti. Ennemmin olen tehnyt pelkän pyörän tai pelkän juoksun, jotka yksittäin kuormittavat tietenkin vähemmän ja yksittäisessä testissä lajin pystyy tekemään loppuun asti, sekä ilman toisen lajin kuormaa.

Mutta nyt siis triathlontestiä ja ensimmäistä kertaa maski päässä. Maski ei anna lisähappea, vaan mittaa hengityskaasuja. Mua etukäteen jännitti maskin mahdollinen ahdistaminen, mutta yllättävän vähän se lopulta ahdisti. Juoksussa viimeisillä minuuteilla olisin maskin kuumuuden takia halunnut pois, mutta happi ei sen vuoksi loppunut tai siltä ei siis tuntunut. Ainut, että maski päässä ei saa juotua vettä kesken testin.

Aqua Plus Testaus on siis tarkoitettu ihan kenelle vaan. Ei tarvitse olla Aqua Plussan valmennuksessa, voi olla minkä tasoinen urheilija vaan aloittelijasta ammattilaiseen. Paikalla ei ole ylimääräistä yleisöä, kuten esimerkiksi hallitesteissä on, ainoastaan päätestaaja Kaitsu ja assari Tuuli. Paikka eroaa suuresta osasta testiasemia siinä, että Kaitsu kommentoi testauksen aikana laktaatteja, sykettä ja menoa. Mistä mä tykkään, ettei testaaja oo vaan hiljaa ja itse on ihan pihalla mitä tapahtuu. Tarvittaessa Kaitsu pystyy myös räätälöimään kuormia kesken testin, että saadaan kynnykset selville. Tuonne on helppo mennä ihan kenen tahansa, suosittelen!

Ensin tehtiin kehonkoostumusmittaus. Kävin puntarilla ja asetuin makuuasentoon. Ranteisiin ja nilkkoihin piuhat, ja kone kävi kropan läpi. Tulos oli sitä mikä oli tiedossakin. Lihasmassaa on paljon ja rasvasta saa ottaa pois sen viitisen kiloa, mitä oon aatellutkin ja mikä on kisapaino ollutkin (lukuunottamatta viime kesää, jolloin 2 kiloa enemmän). Eli mulle sopiva olisi se 65-66kg, ja 60kg puolestaan on liian vähän. Tämä oli kyllä vähän huojentavaakin, koska välillä oon aatellut, että mun pitäisi painaa pituuteen nähden se n. 60kg.

Mulla on aikaisemmin pyörätestissä otettu aina 20w välein laktaatit, ja nyt sovittiin, että näin tehdään pyörän kanssa. Pyörällä mentiin 3 minsan kuorman nostoilla 220w asti. Olin tulostanut Frankfurt 2015 kesän, marraskuun 2016 ja maaliskuun 2017 pyörätestit, joihin Kaitsu pystyi testin aikana vertaamaan. Alusta asti näytti hyvältä, ja sain pidettyä laktaatit pitkään alle kahdessa. Oli kiva jatkaa testiä, kun näytti jo alkuun, että ollaan kesää 2015 paremmassa kunnossa. Tuo kesäkuun 2015 pyörätestin tulos on ollut mun paras tulos, kun kesällä 2016 ja 2017 ei testejä ole tehtykään. Maaliskuussa 2017 tehtiin testi talven sairastelujen jälkeen ennen Lanzarotelle lähtöä. Kaitsu kommentoi heti, että treeniwatteja täytyy nostaa. Sekä syke että hengitystiheys kertoivat, että vielä olisi ollut varaa nostaa tehoja. Mutta koska edessä oli vielä juoksutesti, niin pyörä jouduttiin jättämään tähän. Mä olisin halunnut sittenkin pelkän pyörän, että olisin saanu testata omat maksimit. 😀 Pyöräily on niin kivaa! No kai ny, kun se on mulle vahvinta. 😀

10min pyöräverra ja sitten juoksumatolle. Juoksumatolla 3min nostot ja laktaatit mitattiin anaerobiselle kynnykselle asti, ja sen jälkeen vauhtia nostettiin minuutin välein kunnes vahingossa juostessa huitasin maton stopp-painiketta. Se ei ollut tarkoitus, mutta en olisi enää pitkään jaksanut juostakaan. Tarkoitus oli hakea siis maksimihapenottoa. Testin alkuun seurattiin, että kuinka kauan laktaatit tippuu ennen kuin ne lähtevät uudelleen nousuun. Juoksutestin tulos oli heikompi kuin kesällä 2016 tehty testi, mikä ei yllättänyt. Ei huono tässä vaiheessa kautta, mutta olisin silti toivonut parempaa. Toki oli hyvin verrannollinen tämän hetken vauhteihin. Isoin hyöty mun kohdalla tuosta maskista oli se, että Kaitsu kommentoi mun hengityksen juoksussa olevan kovin pinnallista. Niinpä hän muistutteli palleahengityksessä sykkeen noustessa useasti, ja täytyy treeneissäkin kiinnittää siihen huomiota.

Sitten suihkuun ja syömään, ja vielä Aqua Plussan IM-tiimin 1,5h uintitreeneihin. Kotiin ajelinkin sitten kauhean pääkivun kera ja olin kyllä loppumatkasta väsynytkin. Nukahdin heti, kun omaan sänkyyn pääsin. 🙂

Käykää oikeasti kuntotesteissä. Se on tärkeää jokaiselle, että löytyy oikeat sykkeet/tehot, millä treenata. Aloittelija treenaa helposti liian kovaa ja pitempään liikkunut puolestaan liian hiljaa, ja siksi kehittyminen on hidasta. Lisäksi siinä näkee kunnon nousun. Kunpa itse olisin tajunnut käydä esimerkiksi pyörätestissä jo kuusi vuotta sitten. Juoksutestissä oon käynyt muutaman kerran hallissa 6x1000m, mutta se ei ole niin tarkka kuin matolla tehty. Kilometrin matkalla vauhti ei pysy välttämättä tasaisena ja loppua kohden hidastunut/kasvanut vauhti vaikuttaa myös sykkeeseen. Lisäksi hallissa itselleni tehtyjen testien tuloksissa aerobinen kynnys on paljon korkeampi kuin matolla tehdyissä. Osasyy on ollut suuri jännitys. Enää en hallitesteihin halua.

Mietin pitkään, että julkaisenko näitä mun tuloksia kuinka tarkasti. Aika monelle tulokset ovat hyvin henkilökohtaisia, eikä wateista, vauhdeista, laktaateista ja hengistykapasiteetistä puhuta. Mutta kuten Kaitsu palautteessa sanoo: ”Testissä huomaa, miten suuri ero sinulla on pyörässä ja juoksussa. Hengitysfrekvenssi eli ventilaatio oli heti alusta korkeampi kuin pyörällä missään vaiheessa.” Se, että saa rasva-aineenvaihdunnan liikkeelle ironmanilla juoksussa on aika kovan takana.

Tässä on siis faktaa, miksi pyörä kulkee ja juoksussa oon hidas. 😀 Alla olevasta taulukosta oon rajannut vähän mittaustuloksia pois. Lisäksi sain sykerajat tehoineen/vauhteineen, kirjallisen palautteen sekä koneen antaman palautteen käyrineen. Oon huomannut, että pyöräilyn jälkeen juoksussa sykkeet vähän laahaa, jos verrataan pelkkään juoksuun, ja se näkyy myös näissä. Aerobinen kynnys aina aiemmin on ollut 160 päälle.

Juoksussa VO2/kg oli 45,5 ml/Kg/min. Mikä on erinomainen ikätasoon verrattuna. No niin pitääkin näillä treeneillä. 😉 Tuohon luvun laskemiseen vaikuttaa siis paino, joten pelkästään kesän kisapainossa luku on parempi. Samantasoisilla miehillä luku on kuulemma n. 10ml/kg/min parempi.

Pyörätestistä tehot Lanzaroten leirille

Kävin tiistaina Häijäällä Aqua Plussan pyörätestissä selvittämässä, että missä nyt mennään. Edelliset wattbikella tehtyjen testien tulokset ovat kesäkuulta 2015 eli 2,5 viikkoa ennen Frankfurtin ironmania sekä marraskuulta 2016. Kesällä 2016 tehtiin juoksutesti, ja ennen Köpiksen ironmania oli tarkoitus tehdä vielä yhdistelmätesti (pyörä+juoksu), mutta se jäi. Marraskuussa 2016 ajatuksena oli tsekata tehot talven treenejä varten.

Kesän 2015 tulos on siis sen vuoden parhaimman kunnon tulos, marraskuu 2016 testi on kolme kuukautta kisakauden jälkeen tehty. Tätä testiä varjosti kolme huonoa yötä, ja sovittiin jo silloin, että testi uusittaisiin ennen Lanzarotea. Nyt jälkikäteen harmittaa, ettei kesältä 2016 ole testiaineistoa. Olisi kiva tietää millaisilla wateilla mentiin elämäni parhaassa terässä. 🙂

Eilisen testin tulos on melkoista faktaa. Sellainen tulos, millainen treeni. Eli pk-alue on hyvä ja perusta on kunnossa. Mitä korkeammille wateille ja sykkeille mentiin, niin sitä vaikeampaa oli ja laktaatit eli maitohapot nousivat herkästi. Jäin 15-20W jälkeen aikaisemmasta. Mutta se ei ole mikään ihmekään, koska kovia pyörätreenejä ei ole tehty. No nyt aletaan sitten rakentamaan vauhtikestävyyttä tähän kroppaan. Jännä nähdä, että millaista kuntoa ja millaisia vauhteja kevät ja kesä tuo. Ehditäänkö tässä viime kesän kuntoon vai jäädäänkö siitä. Nyt vaan treenataan, ja tuleva kertoo. 🙂 Mutta viimeisen 3 minsan setin poljin kuitenkin paremmilla wateilla (+3) kuin ennemmin, jotain hyvää! 😉

Aina niistä wateista joku kyselee, tässä niitä nyt hetkeksi. 😀 Kaikki siis eri ajankohdassa, joten täysin ei voi vertaillakaan.

Nyt on kuitenkin tärkeää tietää tehot Lanzaroten leiriä aatellen, etten siellä ajele viime kesän tehojen mukaan ja pyöräile jalkoja alta jo heti ekoina päivinä. Nimittäin jopa aerobisen kynnyksen watit oli 15W pykälää alempana kuin viime kesänä!

Tiedättekö, mistä mä kirjoitan tätä blogia? Junasta kohti Helsinki-Vantaan lentoasemaa. Tai itse asiassa hotellia, ja huomenna aamulla vasta lähtee lentokone kohti Lanzarotea ja Aqua Plussan treenileiriä. Kiireinen päivä, kun yritin hoitaa töiden jälkeen kaikki tarvittavat asiat, ettei miehelle jäisi ylimääräisiä juttuja viikon ajaksi mahdollisimman vähän. 🙂 Lisäjännitystä päivään toi soitto koululta ja lähtö päivystykseen tytön kanssa.

Pakkaus vaiheessa.

Vaasasta junassa mun kanssa matkustaa Johanna ja Juha, muut tulevat huomenna suoraan kentälle. Hienoa lähteä reissuun! On luvattu lämmintä ja tuulista keliä. Vähän liiankin, mä kuolen juostessa. 😀 Meillä oli jotain 20km mäkijuoksuakin ohjelmassa. Luulis sellaisen treenin jälkeen seuraava tasamaan juoksu tuntuvan helpolta. 😀

Viimeksi Köpiksessä, nyt seuraava reissu edessä.

Pyörä on huollettu, kiitos jälleen kerran huoltajalle! Takapakka, takavaihtaja, ketjut ja kaikenlaisia laakereita on vaihdettu. Nyt pitäisi tämänkin naisen päästä ylämäet ylös!

Sain muuten blogin lukijalta pitkän sähköpostin omista kokemuksista rauta-arvojen romahtamisen kanssa. Hän sai pidettyä rauta-arvonsa kurissa maidottomalla ruokavaliolla. Kun pääsen reissusta kotiin, niin gluteenittoman lisäksi aloitan maidottoman. Täytyy vaan miettiä, että millä korvaan rahkan ja raejuuston, eli mistä otan tarpeeksi proteiinia.

Mulla on kone mukana, ja jos netti toimii, niin yritän kirjoitella joka päivä kuulumisia, kuten kaksi vuotta sitten Mallorcan leiriltä kirjoittelin. 🙂 Ne muuten lueskelin juuri itse iltasaduksi itselleni alkuviikosta yksi ilta. Löytyy siis huhtikuulta 2015, jos haluaa joku tsekkailla. Silloinkin kyse oli Aqua Plussan treenileiristä.