Emfitin luvalla Haavepalolle!

Mulla on Emfit QS mukana täällä, ja aika tarkkaan oon seurannut sen lukuja. Oon päättänyt, että jos Emfit näyttää aamun sykevälivaihteluarvoksi alle 30, niin se on lepopäivän paikka. En halua rasittaa nyt liikaa itteäni. Mutta täytyy sanoa, että mitä pitemmälle viikko on mennyt, niin sitä paremmalta hiihto ja kroppa on tuntunut! Veikkaan, että viikon verran syömäni vahva D-vitamiini korjaa elimistöä. Lisäksi loma, ja stressitön aikataulu aamupäivän lenkkeineen auttaa tässä.

Kun lähdettiin Ylläkselle, olin varma, että 2-3h lenkit on mulle tässä kohtaa maksimia. Tällaisiin tuntimääriin olin päätynyt niiden fiilisten perusteella, mitä mulla on parin kuukauden ajan treeneissä ollut. Maanantaina Emfit näytti illan RMSSD arvoksi 64 ja tiistain aamuarvoksi 44.5. Ilta-arvo oli noinkin korkea, vaikka olin hiihtänyt päivällä ja edellisenä päivänä pitkään. Silloin tajusin, että lenkki ei kuormita mun kroppaa nyt. Eilinen kolmen tunnin lenkki tuntui niin kevyeltä, että kävin illemmalla vielä tunnin saunalenkin. Aattelin, että jos tänä aamuna RMSSD on edelleen 40, niin tänään lähden Totovaaran lenkille katselemaan Haavepalolta maisemia. Aamuarvo oli 41.1, joten sain luvan lähteä 43,5km lenkille! 🙂

RMSSD on sydämen lyöntien peräkkäisten huipusta-huippuun -intervallien välisten erotusten neliöiden keskiarvon neliöjuuri. 😀 Emfit mittaa illalla ekan 90min aikana tehtyjen 3 minuutin mittaisten mittausten keskiarvon, ja aamun sykevälivaihtelu on puolestaan viimeisen 90min arvojen keskiarvo.

Suuntasin Totovaaralle tiettyä reittiä, vaikka tiesin edessä olevan 3,5km ajamatonta nousevaa latua. Raskasta, mutta maisemat oli ehdottomasti sen arvoiset! 🙂

Tuolta tulin, ylöspäin matka.

43,5km tuli tänään mittariin, ja tarkoitti 4h10min. Tämä luo kyllä uskoa, että täältä vielä tosiaan noustaan. Vielä en maaliskuussa pääse tekemään Aqua Plussan ironmantiimin yhteistä treeniohjelmaa, koska samanlaista vk-treeniä ei kroppa ota vastaan kuin muilla. Nyt täytyy olla varovainen. Vielä yksi lenkki huomenna Ylläksen maastoissa, lauantaina lepopäivä ja sunnuntaina uimaan! Fiilis on hieno! Harmi, kun täältä pitää kotiin lähteä.

Lisää puutteita, korjaussarja käyttöön!

Terkkuja täältä Ylläkseltä. Oon odottanut tätä lomaa pitkään, kun oon selkeästi ollut loman tarpeessa. Tavoitteena nauttia perheen yhteisestä ajasta, olemisesta, hiihtämisestä, lumesta ja auringosta.

Nyt kävi vielä niin, että uusimmat verikokeet antoivat ilmi D-vitamiinin puutteenkin. Alaviiteraja on 75, ja mulla arvo vain 42. D-vitamiinia on mennyt monivitamiinitabletissa 20ug saman verran kuin rautaa, ja pari viikkoa lisäksi 20ug erillisestä purkista. Mitä lie arvo onkaan ollut tammikuun alussa. Nyt ostin 100ug D-vitamiinitabuja, eli vahvalla mennään nyt. Hemoglobiini oli laskenut parissa viikossa kuusi pykälää, ollen nyt 134. Tammikuun alussa hb oli 139, helmikuun alkupuolella 140. Menkat vissiin teki tehtävänsä, ja tiputti hb:ta. Siltikin, vaikka syön koko ajan 200mg rautaa. Rautavarastoarvo eli Ferrit oli noussut viidessä viikossa 11 pykälää, ollen nyt 25. Vielä on pitkä matka 80-100 arvoihin. Folaattia en vielä tiedä, ja kun sen saan, niin urheilulääkäriltä saan kommentit arvoihin.

No D:tä tulee onneksi nyt myös tankattua täällä lomalla. Pari päivää on hienosti aurinko paistanut! 🙂 Tavoite mulla on hiihtää 2-3 tunnin lenkkejä päivittäin. Jos tuntuu siltä, ettei jaksa, niin sitten jätetään väliin. Ei strssiä! Aattelin, että jos nyt pystyn tämmöisiin määriin, niin se kertoo kuitenkin jo paljon tulevasta. 🙂 Edelleen siis ihan vaan pk:ta, vauhdista ei tällä kertaa niin väliä. Kilsat taittuu sitä mukaa, kun taittuu.

Pari vuotta sitten blogin lukija suositteli Kellostapulinkurua, ja silloin oli niin kova sumu, että en voinut jatkaa matkaa ylös asti. Tänään auringon paistaessa jätin tytöt lautakouluun rinteeseen, ja otin itse suunnan kurua kohti. Mielettömät maisemat!! Kävelyvauhtia ylämäet, ettei syke vk:lle nouse, mutta nämä treenit kulkeekin nyt kirjaimellisesti maisemalenkki nimillä. 🙂

Viime vuonna pääsin kapuamaan tätä mäkeä kuvassa vasemmalla näkyvälle kaiteelle asti sumun takia. Tästä mäki jatkui ylös vielä.

Nyt on takana kolme lenkkiä. 1,5h, 3h ja 3h. Kilsoja on kertynyt 72km. Ja tänään jaksoi loppumatkan kyllä paremmin kuin eilen. 🙂